Search
Close this search box.

Јавен говор

„Реториката е уметност на владеење
со умовите на луѓето“.
– Платон

Да се биде добар оратор (говорник) значи да се има способност за јавен говор и тоа на елоквентен начин. Тоа е од суштинско значење за секој што сака да стане лидер, независно од тоа дали станува збор за светот на бизнисот, било каква заедница, организација или политика.

Јавното говорење е чин на давање говор или презентација пред публика во живо со цел таа да се информира, убеди или забавува. За жал, за многу луѓе говорењето пред публика е еден од нивните најголеми стравови. Овој страв може лесно да се надмине со вежбање и практукување говор а како резултат на оваа активност се гради самодоверба и се подобруваат вештините за јавно говорење во секоја ситуација.

Способноста за убавото изразување не е вродена а се стекнува преку долготраен процес кој започнува со читање и раскажување. За да ја поттикне оваа, во време на интернет и мобилна телефонија, речиси заборавена и за жал неатрактивна активност кај децата, фондацијата организира годишни натпревари по раскажување прочитани книги, со тоа што на секој учесник ќе му биде обезбедена обука за јавен говор.

Опис на курсот

Јавното говорење е суштинска вештина за децата. Замислете да зборувате во училница полна со други деца и да знаете дека сите ве разбираат и импресионирани од тоа колку изгледате удобно, самоуверено и опуштено. Зарем не би било убаво никогаш повеќе да не станете нервозни пред да зборувате пред класот, наставниците или родителите?

Овој курс за јавно говорење  се испорачува првенствено преку говорно предавање. Бидејќи вештината што ја учите е поврзана со зборувањето, има смисла само да учите преку зборување.

Вештината што ќе ја научите на оваа обука не е првенствено теоретска или академска. Тоа е вештина која бара физички навики. Затоа ќе биде побарано да учествувате во бројни вежби каде се снимате како зборувате на видео, а потоа се гледате. Учењето на вештините за презентација е како учење како да се вози велосипед. Едноставно треба да го правите тоа многу пати додека не го направите правилно.

Цели на обуката

На овој курс за јавно говорење за деца ќе го научите следново:

  • Како да се опуштите пред да одржите каква било презентација
  • Како да ги организирате вашите мисли
  • Како да ја вежбате вашата презентација на видео
  • Како да ги импресионирани наставниците, родителите и соучениците да бидат од вашите способностиза јавно говорење

Начин на реализација

Обуката за јавен говор се реализира целосно на далечина. Секој регистриран натпреварувач ќе добие корисничко име и лозинка до платформата за учење на далечина каде што се поставени материјалите за учење – видео лекции и задачи.

Учењето започнува со гледање однапред снимени видео лекциите, во термин и со динамика по избор на ученикот. По гледањето на видео лекциите, врз основа на однапред утврдени насоки, ученикот подготвува говори кои ги снима со мобилен телефон и ги доставува снимката.

Сертификат

По доставувањето на сите предвидени задачи кандидатот добива сертификат.