Search
Close this search box.

Францускиот амбасадор во посета на семејството Марјановиќ

Скопје, 13.11.2019 година – Во топлата и срдечна средба одржана вчера, семејството Марјановиќ ја имаше привилегијата да биде домаќин на г-дин Кристијан Тимоние, почитуваниот француски амбасадор. Поводот даде одлична можност за амбасадорот и семејството да разговараат за различни настани околу преводот на книжевното ремек-дело на Марсел Пруст, како и за идните потфати на Фондацијата Ѓорѓи Марјановиќ.

За време на средбата, Ѓорѓи Марјановиќ, кој патем е преведувач на делата на Марсел Пруст, на амбасадорот Тимоние му подари примерок од првиот том на преводот на реномираниот роман на Пруст, „Потрага по изгубеното време“. Амбасадорот, посветен почитувач на делата на Пруст, ја изрази својата радост и благодарност за овој внимателен гест. Книгата служи како доказ за посветеноста на фондацијата за промовирање на литературата и културната размена.

Разговорот се фокусираше на импресивните напори преземени од професорот Марјановиќ да го преведе од француски јазик и да ги направи достапни на македонската читателска публика делата на Пруст. Освен што разговараа за делата на Пруст, семејството Марјановиќ и амбасадорот Тимоние се вклучија во плодни разговори за идните активности на Фондацијата Ѓорѓи Марјановиќ. Фондацијата, позната по својата посветеност на образованието, уметноста и хуманитарните иницијативи, ги изрази своите планови да го прошири својот досег и да поддржи различни проекти кои се усогласени со нивните основни вредности.

Амбасадорот Тимоние го изрази своето длабоко восхитување од благородните напори на фондацијата. Тој го увери семејството Марјановиќ за неговата постојана поддршка и вети дека повторно ќе ја посети фондацијата во иднина за дополнително зајакнување на нивното партнерство.

Средбата меѓу семејството Марјановиќ и францускиот амбасадор кулминираше со заемна благодарност и споделен ентузијазам за зачувување на книжевното наследство. Размената на идеи и ветувањето за идна соработка ги остави двете страни енергични и решени да придонесат за збогатување на културното разбирање и хуманитарните цели.

Додека Фондацијата Ѓорѓи Марјановиќ се подготвува да започне со своите идни потфати, оваа средба со амбасадорот Тимоние служи како доказ за трајната посветеност на фондацијата за поттикнување на културната размена, промовирање на образованието и зачувување на безвременските литературни дела на реномирани автори како Марсел Пруст.