Search
Close this search box.

Онлајн курс за Македонски јазик

Опис на курсот

Ако воопшто или многу малку го познавате македонскиот јазик, овој курс ќе ви помогне да ги стекнете основните вештини што ви се потребни и да обезбедите солидна основа за понатамошно учење.

Курсот ги опфаќа едноставните главни области на граматиката и основниот вокабулар. Ќе научите како да го користите јазикот во едноставни и познати секојдневни ситуации. Ќе ги вежбате сите четири јазични вештини – читање, пишување, слушање и зборување – со посебен акцент на усната комуникација.

Овој курс обезбедува сеопфатен вовед во современиот македонски јазик и култура, истовремено обезбедувајќи солидно владеење на основните граматички структури. Курсот се изведува според учебникот Тешкото (Тешкото) од д-р Симон Саздов, професор по современ македонски јазик на Филолошкиот факултет во Скопје. Во текот на курсот, авторот мајсторски ги воведува и води почетниците низ мрежата на основни комуникациски, јазични и културни модели и содржини, правејќи го тешкото лесно.

Овој курс е во согласност со европските стандарди за усвојување јазик на почетно ниво.

Што ќе научите?

 • Како правилно да се изговараат зборовите на македонски
 • Ќе го проширите вашиот македонски речник
 • Ќе зборувате за семејството, домот, шопингот, времето
 • Ќе разговарате за телото, чувствата, храната и пијалоците
 • Ќе научете клучни фрази за службено патување
 • и уште повеќе!

Придобивки

 • Курсот е погоден за секој што сака да го научи јазикот.
 • Стекнете подобро разбирање за македонската култура
 • Проширете ја вашата социјална мрежа
 • Добијте конкурентна предност на работното место
 • Зголемете ги деловните можности на локално и на меѓународно ниво
 • Додадете нови вештини во вашата биографија

Цели

Со завршување на овој курс, студентите се очекува да стекнат ниво на владеење на „Висок почетник“ во слушање, зборување, читање и пишување. Некои ученици може да постигнат „средно ниско“ или подобро во една или повеќе области.

Студентите на ова ниво треба да бидат способни:

 • Да читаат, пишуваат и разбираат кратки разговори на секојдневни теми.
 • Да пишуваат и преведуваат едноставни текстови, пишуваат кратки есеи, писма и реклами.
 • Да упатат љубезни барања, побараат информации, одговараат на барања, даваат лични информации, водат едноставни дискусии за познати, секојдневни теми.
 • Дополнително, курсот ќе им помогне на студентите да ги препознаат заедничките знаења, верувања, ставови и обрасци на однесување на македонскиот народ и да ги откријат и усогласат со основните вербални и невербални културни норми.

Предуслови

Овој курс е погоден за оние кои имаат малку или воопшто познавање на македонскиот јазик. Не се претпоставува познавање на граматиката и нема услови за влез

Информации за курсот

Сертификат

По завршувањето на курсот се издава персонализиран сертификат кој можете да го додадете во вашата биографија или да го споделите на социјалните мрежи.

Што е вклучено

 • Пристап до платформата за учење
 • Онлајн обука под водство на инструктор во виртуелна училница
 • Интерактивни активности за учење со инстант повратни информации

Водечки инструктор

Проф. Д-р Симон Саздов е редовен професор на Катедрата за македонски јазик и јужнословенски јазици на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Дипломирал во 1990 година на истиот отсек, во 1996 година го одбранил магистерскиот труд „Феминативите во македонскиот стандарден јазик“, а во 2004 година докторската дисертација „Семантичко зборообразување во македонскиот стандарден јазик“ на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Во периодот 2012-2017 година бил раководител на сектор. Полиња од потесен професионален интерес: когнитивна лингвистика, семантика, синтакса, зборообразување. Координатор на Правописот на македонскиот јазик (2015). Раководител на ЦЕТИС МАК (Центар за тестирање и сертифицирање на македонскиот јазик како странски/втор јазик).

Цена

Минималната цена по учесник за овој курс изнесува:

 • 8 уплати од 6.000 МКД за 8 месеци или
 • 1 уплата од 43.200 МКД (10% попуст)

Доколку сакате, можете да уплатите и повисок износ, по ваша желба. Сите приходи од овој курс ќе се сметаат за донација од учесниците и ќе бидат употребени за школување на деца без родители. За повеќе детали посетете ја нашата страница Фонд за школување

Плаќањата се во македонски денари. Од септември 2021 година:

6.000 МКД = 149 АУД | 107 американски долари | 98 евра | 86 GBP | 142 CAD

43.200 МКД = 1072 АУД | 765 американски долари | 701 евра | 616 GBP | 1018 CAD

Доколку плаќате од странство, износот на вашата донација ќе биде прикажан во денари воо изводот на вашата сметка.

Листа на чекање

Понекогаш нашите курсеви имаат повеќе студенти кои аплицираат отколку што можеме да примиме во еден семестар. Во овие случаи, создаваме листа на чекање. Студентите кои ќе се пријавуваат листа на чекање ќе бидат известени за дата на почеток на првиот следен курс.

Често поставувани прашања

Плаќањето се врши онлајн, со клик врз копчето Донирај.

Ако сакате курсот да го платите одеднаш, кај тип на донација одберете ЕДНОКРАТНО и внесете го минималниот износ на курсот (или поголем износ, ако така сакате)

Ако сакате плаќањето да ви биде на рати, кај кај тип на донација одберете изберете МЕСЕЧНО и внесете го износот на минималната месечна рата (или поголем износ, ако така сакате).

Да, апсолутно е безбедно. Плаќањето се врши така што во последниот чекор ќе бидете пренасочени на веб страницата на Casys, процесорот за плаќања со платежни картички.

По приемот на вашата уплата ќе ви доставиме е-маил со инструкции за натамошни чекори. Процесот понекогаш трае 1 до 2 работни дена.

Сертификатот ќе го добиете по успешното завршување на обуката.

Времетраењето на сертификатот е неограничено.

Доколку имате прашање на кое не можете да најдете одговор, ве молиме испратете ни порака.

Сакаш да помогнеш?

Придружи му се на нашиот тим задолжен за реализирање на оваа активност.