Search
Close this search box.

10 штетни ефекти од користењето мобилни телефони врз децата

Децата ширум светот користат паметни телефони за различни цели. Некои од нив разговараат со своите пријатели долги часови, додека други го поминуваат времето играјќи безброј игри. Интернетот е место на знаење за децата. Тоа може да им помогне да стекнат знаење за различни теми и исто така да им помогне во истражувањето за проекти. Сепак, оваа алатка доаѓа и со опасностите од долгорочна употреба или овозможување на децата да добијат пристап до несоодветна содржина за нивната возраст. Иако не може да се расправа за корисноста на паметните телефони, континуираната употреба и изложеноста може да имаат штетни ефекти врз детето.

Лоши ефекти од паметните телефони/мобилните телефони врз децата

Мобилните телефони може да бидат лесен начин да го одвлечете вниманието на децата или да ги држите зафатени. Сепак, тие доаѓаат со свој сет на пороци. Некои од негативните ефекти од редовната употреба на мобилни телефони вклучуваат:

 1. Можност за предизвикување тумори
  Сега, не сакаме да ве плашиме со оваа информација, но добро е да знаете дека студиите укажуваат на можен зголемен ризик од тумори кај оние кои прекумерно користат мобилни телефони. Постојат ограничени докази дека туморите се предизвикани поради зрачењето на мобилните телефони, но како родител, можеби ќе сакате да го ограничите времето кога вашите деца користат телефони за да избегнете можни ризици.
 2. Влијае на активноста на мозокот
  Студиите сугерираат дека човечкиот мозок е чувствителен на електромагнетно зрачење; сепак, има потреба од повеќе студии за да се докаже дека зрачењето може да ја наруши активноста на мозокот. Бидејќи мобилните телефони првенствено функционираат на електромагнетни бранови за сите форми на комуникација, дури и внатрешна, а мозокот има свои електрични импулси во кои комуникацијата се врши во невронската мрежа, тоа веројатно може да влијае на мозокот. Сепак, како што беше споменато претходно, треба да се направат повеќе истражувања за да се докаже дека зрачењето влијае на активноста на мозокот.

Засега, она што би можело да влијае на мозокот е содржината на која е изложено детето и времето на екранот. Затоа, императив е родителите да го контролираат или ограничат времето поминато на екранот и да се погрижат децата да имаат пристап само до одредени програми, игри итн. кои се соодветни за нивната возраст. Ограниченото време на мобилен телефон нема да влијае на учењето на детето или да се фокусира на други важни работи/активности, како што се студии, хоби, спортови итн.

 1. Ги намалува академските перформанси
  Многу деца носат телефони со нив во нивните училишта. Разговорот со пријателите или играњето игри за време на училишните паузи, па дури и на часот, се зголемува од ден на ден. Ова резултира со тоа што децата не обрнуваат внимание за време на часовите, пропуштаат важни лекции и, следствено, немаат знаење за студиите и испитите.
 2. Можни академски малверзации
  Паметните телефони не само што го одвлекуваат вниманието на децата од студиите, туку може да бидат и нивна алатка за малверзации за добри резултати на испитите. Користењето на вградениот калкулатор за испити каде што не е дозволено, складирањето фотографии или референтни информации за мамење на испитот, па дури и размената на одговори со други ученици преку разговор за време на испитот, се широко забележани во различни училишта. Таквото однесување не само што влијае на академските перформанси, туку и резултира со проблем со личноста.
 3. Пристап до несоодветни медиуми
  Како и секој друг гаџет, и мобилниот телефон е алатка и може да се користи за погрешни цели. Децата може да наидат на несоодветни пораки, слики или текстови споделени од нивните пријатели или во групата и понатаму да ги пренесат на други. Тие можат да го најдат својот пат до порнографија уште на рана возраст, менувајќи ги нивните перцепции и мисловниот процес. Дури и неодговорната размена на сопствени слики може да создаде фијаско што ќе влијае на нивните животи долго време.
 4. Нарушување на сонот
  Децата може да останат будни до доцна и да разговараат со пријателите, да играат игри или да се движат низ социјалните мрежи, што во одреден временски период предизвикува замор и немир. Исто така, го нарушува академскиот живот, бидејќи децата се премногу поспани за да се концентрираат на она што се учи на училиште. Оттука, има домино ефект кој навлегува во сите сфери на нивниот живот.
 5. Медицински прашања
  Со децата залепени за мобилниот телефон за време на слободното време, тие не учествуваат во физичка активност и не добиваат свеж воздух. Ова ги става на ризик од дебелина и други болести, кои подоцна може да се развијат во штетни болести како што се дијабетес и хипертензија.
 6. Проблеми со менталното здравје
  Децата на социјалните мрежи може да дојдат во контакт со сајбер-насилници кои ги вознемируваат и малтретираат преку Интернет. Многу деца кои биле малтретирани на ваков начин може да зборуваат за своето искуство многу подоцна во животот кога менталната штета е веќе направена. Социјалните медиуми исто така може да предизвикаат депресија и анксиозност кога на децата не им се посветува вниманието на интернет што го очекуваат.
 7. Намалени социјални вештини
  Детето кое го гледа светот во својот мобилен телефон може да избере да се изолира од пријателите и семејството, наместо да стекнува нови пријатели или да разговара со други. Ова може да доведе до недоволно развиени социјалните вештини кај децата, што на крајот влијае на нив во зрелоста.
 8. Лошо држење на телото
  Некои деца може да седат со свиткани раменици и свиткани глави, зјапајќи во телефонот со часови. Ова доведува до болки во рамената, грбот, вратот и многу повеќе, на долг рок. Проблемите со држењето на телото се огромна загриженост кај повеќето корисници на мобилни телефони, вклучувајќи ги и децата.

Со одредена свест, родителите можат да станат будни и да се погрижат сите или повеќето од ризиците споменати погоре да се спречат за нивните деца. Прочитајте неколку безбедносни совети за да ги намалите ризиците од мобилните телефони кај децата.

Совети за намалување на ризикот

Преземањето на вистинските мерки за да се обезбеди безбедност на мобилните телефони за децата е исклучително важно додека тие растат.

 • Како општа пракса, избегнувајте да им давате мобилни телефони на деца под 16-годишна возраст. Може да останете во контакт со наставниците и училишниот персонал за да ја осигурате безбедноста и здравјето на вашето дете доколку е потребно. Некои родители може да изберат поинаку, и тоа е исто така во ред, сè додека детето нема или има ограничен пристап до содржината што ќе го оддалечи од неговите студии.
 • Ако сте загрижени за зрачењето, можете да го натерате вашето дете да носи жичени слушалки или да му го ограничите времето за разговор кога зборува на телефон, наместо да го држите за уво. Како што споменавме порано, нема доволно докази за да се докаже дека зрачењето на мобилниот телефон може да предизвика тумори, но ако ја ублажи вашата анксиозност, тргнете го.
 • Избегнувајте постојано да му го давате на вашето дете вашиот мобилен телефон кога е среде активност бидејќи тоа само ќе му го одвлече вниманието или ќе доведе до падови и повреди.
 • Како возрасен, важно е родителите и другите луѓе во куќата да ја ограничат нивната употреба на телефони кога се покрај деца. Ова не е само за целите на избегнување на зрачење, туку и за создавање шема на однесување.
 • Чувајте ги вашите мобилни телефони безбедно со вас и подалеку од видното поле на вашите деца ноќе. Децата може тивко да се обидат да го фатат, без вие да дознаете.
 • Спроведување на родителска контрола на телефонот на вашето дете или на кој било друг медиум што се користи за пристап до интернет. Ова ќе обезбеди дека тој нема пристап до информации или содржини што не се наменети за неговата возраст.
 • Внимавајте како се однесува вашето дете кога некој ќе му се приближи за време на неговиот телефонски разговор. Ако му се чини непријатно или вознемирено, можеби е најдобро да му го намалите пристапот до телефон.
 • Изберете правилен месечен телефонски план што му дава на вашето дете фер ограничување за користење. Избегнувајте неограничени планови, бидејќи тие може да доведат до зависност од паметен телефон кај вашето дете.

Како да се справите со зависноста од паметен телефон кај децата?

Зависноста од паметните телефони е загрижувачки расте кај поновите генерации, бидејќи интернетот им дава пристап до сите видови содржини и отвора океан од информации за нив. Меѓутоа, ако вашето дете е зависно од својот паметен телефон, неопходно е да го прекинете тоа што е можно поскоро. Еве неколку начини да се справите со ова прашање.

 • Поставете строги правила за времето поминато на екранот. Вашето дете треба да има рамнотежа помеѓу игра без паметен телефон и паметен телефон.
 • Направете вашето дете да има приоритет на важни работи како што се домашни задачи, домашни работи, дружење и многу повеќе.
 • Избегнувајте користење на паметни телефони како награда или одвлекување на вниманието. Треба само да се смета за алатка за која вашето дете ја користи секојдневно.
 • Вклучете го вашето дете во учење засновано на активности.
 • Погрижете се вашето дете да не го користи својот паметен телефон предолго во текот на денот. Треба да прави редовни паузи.

Кои се предупредувачките знаци дека вашето дете има зависност од паметен телефон?

Внимавајте на вашето дете секогаш кога го користи својот паметен телефон за да забележите какви било рани предупредувачки знаци на зависност од паметен телефон. Еве пет начини на кои оваа зависност се манифестира кај децата.

 • Секогаш цврсто го држи телефонот во текот на денот.
 • Тешкотии со регулирање на емоциите, што доведува до ненадејни испади.
 • Нарушувања во циклусот на спиење.
 • Неможност да се фокусира на училишни или воннаставни активности.
 • Проблеми во дружењето или одржувањето пријателства во реалниот свет.

Како и со секоја технологија или алатка таму, мобилниот телефон е меч со две острици. Технолошката моќ на паметниот телефон е огромна, а тој е доста алатка за учење и за децата. Сепак, одржувањето на нештата во умерени количини и ограничувањето на часовите на користење оди на долг пат во обезбедувањето на благосостојбата на децата и всадувањето на добри навики во однесувањето кај нив.

Референци/ресурси:

 1. Yadav. M, Kodi. S, Deol. R; Влијанието на зависноста од мобилниот телефон врз однесувањето и академските перформанси на адолесцентите во избраните училишта во Утараханд, Индија; PubMed Central; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8552249/; September 2021
 2. IARC ги класифицира радиофреквентните електромагнетни полиња како евентуално канцерогени за луѓето; Светска здравствена организација; https://www.iarc.who.int/wp-content/uploads/2018/07/pr208_E.pdf; May 2011
 3. Heuvel. M, Borkhoff. C, Dai. D, et al.; Употребата на мобилни медиумски уреди е поврзана со експресивно доцнење на јазикот кај деца од 18 месеци; PubMed; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30753173/; February 2019
 4. Kim. S, Han. S, Park. E, et al.; Односот помеѓу прекумерната употреба на паметни телефони и спиењето кај помладите деца: проспективна група студија; PubMed Central; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7954067/; July 2020
 5. Conte. S, Ghiani. C, Nicotra. E, et al.; Развој и валидација на прашалникот за деца со ризик од зависност од паметни телефони (SARCQ); ScienceDirect; https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844022001621; February 2022
 6. Mokhtarinia. H, Torkamani. M, Farmani. O; Зависност од паметни телефони кај децата: модели на употреба и мускулно-скелетни непријатности за време на пандемијата COVID-19 во Иран; BMC Pediatrics; https://bmcpediatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12887-022-03748-7; November 2022

Image by krakenimages.com on Freepik