Search
Close this search box.

Вистинскиот начин да ги поткупите вашите деца да читаат

Превод од статија на KJ Dell’Antonia

Моите деца треба да читаат ова лето. Тие се среде долг одмор од училиште и сакам да уживаат во тоа – но исто така сакам да можат да го продолжат своето образование онаму каде што застанале кога училиштето ќе почне повторно наесен.

Децата кои читаат во текот на летото губат помалку вештини од децата кои не читаат. Ова е особено важно за децата од семејства со ниски приходи и за оние со јазични проблеми, како што е мојата помала ќерка. Кога читањето е тешко, така е и речиси сè друго. Како што новите читатели се движат од декодирање на текст до флуентност, секој предмет од математика до историја станува попристапен, но практиката е единствениот начин да се стигне до таму.

Моите деца (15, 12, 10 и 10) имаат завидно време за читање и многу книги за избор. Сепак, веќе е јасно дека по крајот на август за да ги исполнат нивните задачи, многу малку страници веројатно ќе се свртат доколку не направам нешто. Но што?

Одговорот на кој многу родители се враќаат е поткуп. Ако сакам моите деца да читаат, а тие повеќе би сакале да прават нешто друго, поттикот изгледа како едноставно решение. Во истражувањето на британски образовен издавач, 60 отсто од родителите на деца од 3 до 8 години признале дека им понудиле на своите деца награди за читање. Уште понеформалното истражување на моите пријатели и познаници (како на пример, прашав на Фејсбук) откри дека родителите плаќаат по книга, минута или страница во валути кои варираат од играчки до време на екранот и пари.

Истражувањата, сепак, сугерираат дека плаќањето на децата да прават работи во кои некогаш уживале може да има контраефект. Голем број студии покажуваат дека децата кои се наградени за активности како боење или решавање загатки ги оставаат книгите или загатките настрана кога наградата ќе се исуши, додека оние кои не се наградени продолжуваат со активностите само за забава.

„Ако им плаќате на децата да читаат, ќе ги натерате да читаат“, рече Едвард Деци, автор на „Зошто го правиме она што го правиме“ и професор по психологија на Универзитетот во Рочестер. „Тие ќе продолжат да читаат додека не го завршите експериментот, а потоа ќе престанат“. Наградите ги поттикнуваат децата да размислуваат за читањето како нешто за кое треба да се платите, а не нешто што носи задоволство само по себе, вели тој.

Но, ако нудењето поттик за читање е толку страшна идеја, зошто сè уште изгледа толку вообичаено, дури и меѓу родителите кои се свесни за замките?

Можеби моите врсници и јас сме премногу склони кон вреднување на краткорочните победи во однос на долгорочното учење (сведоци на нашата тенденција да им „помагаме“ на нашите деца со домашните задачи). Или можеби само знаеме колку е важно читањето – и повеќе се грижиме нашите деца да бидат добри во тоа отколку да го сакаат.

Некои експерти всушност се согласуваат дека наградите можат да бидат корисни, особено за помладите ученици. „Мислам дека ја потценуваме моќта на надворешната мотивација“, рече Рахил Бригс, директор за педијатриско здравје во однесувањето во Медицинскиот центар Монтефиоре во Бронкс. „Сакате вашето дете да биде природно фасцинирано, а некои се, но некои деца можат да имаат корист од малку поттурнување“.

Тоа не мора да го исклучува развојот на внатрешната мотивација подоцна, рече д-р Бригс. Иако некои деца сакаат предизвик, за многумина е тешко да се најде задоволство во читањето додека не дојде лесно.

А кога станува збор за развивање на флуентност за читање, важно е тајмингот. Фумико Хоефт, когнитивен невронаучник и психијатар на Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско, откри дека растот на одредени нервни патишта кога децата се мали е од клучно значење за успехот во читањето. „Учењето да читаме бара да ги интегрираме аудитивните, говорните и визуелните процеси“, рече таа. Во еволутивна смисла, тоа е нова вештина за човештвото, а не вештина што ја изведуваме инстинктивно. Таквото учење бара повторување.

Што ако, наместо да се фокусираме на развивање на долгорочна љубов кон литературата, се фокусиравме на краткорочниот чин на самото читање? Тоа може да ја промени пресметката за родителите, рече д-р Бригс. Некои истражувања сугерираат дека надворешните награди добро функционираат за краткорочни интервенции. „Еден од падовите на надворешната мотивација е тоа што само треба да продолжите да ја зголемувате предната страна за да го добиете истиот резултат“, рече таа. Но, летото има природен крај, а потоа училиштето го презема.

Ако родителите навистина сакаат да понудат награди за читање, вели д-р Бригс, тие не мора да бидат нужно пари, почести или играчки: „Можеби е дека е посебна работа да се оди во библиотека со тато и дека времето на сам е дел од она што е наградувачко за тоа“.

Таквите нематеријални награди може да бидат најефективни. Д-р Деци од Универзитетот во Рочестер и неговиот колега и соработник, Ричард Рајан, сугерираат дека ако читањето е нешто што родителите го ценат, тогаш тоа е вредноста, а не практиката и вештината што треба да ги нагласиме. „Поткупот“ на екскурзија со родител или на посебно време за заедничко читање или дискусија за книга, ја пренесува важноста на читањето, рече д-р Рајан. „Кога одвојуваме време за читање или поставуваме ограничувања за други активности, им покажуваме на нашите деца дека ги поддржуваме да развијат важна вештина“.

Кога разговарав понатаму со родителите кои ми рекоа дека нудат награди за читање, открив дека она што изгледа како мито е всушност поблиску до она што го бараа д-р Деци и д-р Рајан. Плаќањата доаѓаа со долги дискусии за книги. Едно семејство премина од нудење награди една година до водење на клуб за книги следната година. Родителите размислуваа за годините на ѕвездени топ листи и награди, заедно со годините на семејни патувања во библиотеката. Се обложувале кој знае најмногу да чита, а доцна навечер читањето под корицата со батериска ламба било препуштено и охрабрувано. Она што го видов – кога навистина погледнав – беа надворешни мотиви за читање придружени со моќни пораки за внатрешната радост што се наоѓа во книгите.

„Мислам дека внатрешната мотивација е малку научена вештина“, рече Џуди Фуско Клеџик, пријателка и истражувач на науките за учење, која на почетокот ме изненади со велејќи дека на своите ќерки (сега 14, 12 и 10 години) им нуди по еден денар страница за летно читање и тоа го прави веќе пет години. „Така е и регулирањето како го поминувате времето“. На овој начин, вели таа, нејзините ќерки се инспирирани да пронајдат нови книги (книгите мора да се од оние што не ги читале претходно) и да седнат со нив. Семејството троши значително време, вели таа, поставувајќи цели и зборувајќи за книгите што ги читаат девојките.

Ниту една од нив не звучи толку лесно како само да се предаде тој денар страница. Дали работи?

„Без програмата би читала повеќе книги“, рече најстарата ќерка на д-р Клеџик, „но полесни книги и повеќе стрипови“. Нејзината 12-годишна сестра не мисли дека чита повеќе или различни книги отколку што би читала сама, но тоа го прави најмладото девојче. „Парите се мотивирачки“, рече 10-годишното момче. Парите можеби се мотивирачки, но истото е и живеењето во дом каде што книгите и читањето се дел од семејниот живот – и тоа е, наместо различните програми за наградување, на кои планирам да се фокусирам во нашата куќа. Митото, истакна д-р Бригс, е релативно лесно и многу деца го знаат тоа. Читањето заедно, изборот на книги, зборувањето за зборови и приказни, па дури и одењето во библиотека е „многу потешко отколку да извадиме еден долар од нашите паричници“, рече таа, и на крајот вреди многу повеќе.