Search
Close this search box.

Како да го научите вашето дете да сака да чита

Љубовта кон читањето ја отвора вратата за авантури, учење нови работи и цела низа клучни јазични вештини како што се развој на говор и градење на вокабулар. Поминувањето време со книги, исто така, создава посебни моменти за да се поврзете со вашето дете и да уживате во меѓусебното друштво.

Само 10 до 15 минути дневно со книга се доволни за да го поттикнете интересот на вашето љубопитно малечко. Прочитајте ги нашите врвни совети за поттикнување љубов кон литературата.

Започнете веднаш

Читањето на вашето новороденче помага да му го дадете најдобриот почеток во животот. Бебињата учат јазик од возрасни кои им повторуваат и читаат зборови. Кога му читате на вашето малечко, разговарајте за ликовите и предметите во книгата или за звуците што ги прават животните. Слушањето на вашиот глас помага да им се даде значење на буквите и сликите што ги гледаат. Додека читате, менувајте ја висината и тонот на вашиот глас и пробајте различни акценти или гласови за различни знаци. Тоа помага да го задржите вашето дете ангажирано и ја прави приказната да скокне од страницата!

Запомнете, децата учат да сакаат книги многу пред да научат да читаат. Заедничкото трошење време со книги сега ќе им помогне на децата уште повеќе да уживаат во нив додека стареат.

Моделирајте како изгледа добар читател

За децата е важно читањето да го гледаат како нешто забавно и пријатно, а не како тешка задача. Има ли подобар начин да го научите ова отколку самите да им ги покажете јажињата! Ако вашите деца ве гледаат како често читате, поверојатно е да ги поттикнете. Ова исто така ќе помогне да се промовира времето далеку од екраните.

Ако некое време сте далеку од читање, локалните сопственици на книжарници и библиотекарите можат да бидат прекрасни водичи во изборот на најдобрите книги за вас и вашето дете. Семејството и пријателите се исто така одлични ресурси! Прашајте за омилените книги на нивните деца и нивното искуство во читањето заедно. Можете дури и да го донесете вашето малечко со себе и да го направите специјално патување за заедничко бирање книги.

Заменувајте се

Како што вашето дете расте, наизменично читајте си гласно еден на друг. Ако имате млад читател, ова може да биде исто како да барате од вашето дете да посочи букви и зборови што ги препознава. Следно, наизменично читајте реченици. Како што растат нивните способности, можете наизменично да читате страници и на крајот поглавја. Додека читате заедно, поставувајте прашања за она што го читате: „Што мислите дека ќе се случи следно? „Зошто мислиш дека слонот го направи тоа?

Времето што го поминувате читајќи си гласно еден на друг ќе помогне да се изгради доверба во зборувањето на глас и ќе го зајакне она што вашето дете го научило.

Слушајте го вашето дете

Како што расте вашето малечко, внимавајте на неговите интереси. Ако тие се особено привлечени од одредена тема, како диносаурусите, обидете се да најдете детски книги за таа тема. Ова ќе помогне да се зајакне дека книгите се алатки за да дознаеме повеќе за работите за кои се грижиме и тие ќе имаат поголема веројатност да читаат ако темата е нивното омилено дино!

Не грижете се ако вашите деца сè уште не читаат Ачебе или Достоевски – главната работа е што тие читаат. Ако сега читаат само стрипови, тоа е во ред. Стриповите и графичките новели се сè уште можности за читање! Можете да ги поттикнете со други материјали за читање, но нема потреба да притискате ако тие не се приемчиви за тоа во моментов.

Направете рутина

Читањето да стане пријатен дел од животот на вашето дете започнува со вклучување на книги во вашата секојдневна рутина. Создадете посебно време за читање пред спиење или додека возите со јавен превоз. Додека сте заедно, погрижете се да ги ограничите одвлекувањата како мобилните телефони и телевизијата. Вашето време треба да биде само едно за друго!

Дел од учењето да уживате во читањето е да бидете околу книгите дома. Ако е можно, обидете се да започнете збирка книги за вашите деца. Не мора да биде обемна; мал може да работи совршено добро.

Доколку е достапно во ваша близина, проверете кај вашата локална библиотека за информации за програмите за време на приказната. Овие средби може да бидат одличен начин детето да ужива во книгите додека е социјално со другите деца. Може да видите и за започнување мини клуб за книги со пријателите и нивните деца.

Image by Freepik