Search
Close this search box.

Објавено ново издание на учебникoт „Македонско кривично право“

Скопје, 24 октомври 2021 – Во скромна домашна атмосфера, семејството Марјановиќ денеска го прослави објавувањето на долгоочекуваното деветто издание на учебникот „Македонско кривично право“. Настанот го одбележаа ценетите коавтори, професорот Методија Каневчев и професорот Миодраг Лабовиќ, кои како почесни гости се приклучија на свеченоста.

Во своето обраќање на собирот, Александар Марјановиќ, извршниот директор на Фондацијата Ѓорги Марјановиќ, ја изрази својата неизмерна радост и го истакна значењето на ова достигнување за Фондацијата Ѓорѓи Марјановиќ. Објавувањето на овој учебник се усогласува со една од клучните стратешки цели на фондацијата – зачувување на творештвото на неговиот татко.

Дизајниран да служи како основен ресурс за предметот кривично право, учебникот ќе го користат студентите на Факултетот за безбедност во Скопје. Неговата сеопфатна содржина и прецизното внимание на деталите го прават суштинска референца за студентите кои истражуваат во сложеноста на македонското законодавство.

Александар Марјановиќ ја искористи можноста да му се заблагодари на професорот Миодраг Лабовиќ за неговото ентузијастичко прифаќање на поканата да биде коавтор. Експертизата на професорот Лабовиќ одигра клучна улога во приспособувањето на учебникот кон актуелниот македонски правен пејзаж. Со ова извонредно достигнување, тој му посака на професорот Лабовиќ континуиран успех во неговите академски потфати и работата со неговите студенти.

Објавувањето на деветтото издание на македонскиот учебник за кривично право е доказ за непоколебливата посветеност на семејството Марјановиќ и неуморните напори на фондацијата. Тоа не само што придонесува за академскиот развој на студентите, туку и го зајакнува богатото правно наследство на Македонија.

Бидејќи студентите и правните научници со нетрпение го прифаќаат ова ажурирано издание, се очекува тоа да стане камен-темелник во изучувањето на кривичното право, што ќе го олесни подлабокото разбирање на македонскиот правен систем. Наследството на семејството Марјановиќ несомнено ќе продолжи да го обликува правниот пејзаж на земјата за генерациите што доаѓаат.