Search
Close this search box.

Основана Фондацијата Ѓорги Марјановиќ

Скопје, 20 јуни 2019 година – Денеска Фондацијата Ѓорѓи Марјановиќ го одржа својот основачки состанок, отворајќи го патот за ново поглавје во чествувањето на извонредната работа на Ѓорги Марјановиќ, познатиот визионер и застапник идејата Македонија да стане пристојно место за живеење. Со примарна цел за зачувување на неговото наследство, фондацијата има за цел да продолжи со неговите напори и да работи кон создавање на просперитетно општество.

Движечка сила зад оваа благородна иницијатива е синот на Ѓорѓи Марјановиќ, кој е решен да ја одржи доживотната посветеност на својот татко кон татковината. Соработувајќи со истомисленици кои делат исти аспирации, фондацијата се стреми да го претвори во реалност сонот на Ѓорѓи Марјановиќ за достоинствена и просперитетна Македонија.

Предводник на напорите на фондацијата е Владимир Петрушевски, кој ја презема клучната улога и на претседател на фондацијата. Длабоко вкоренетата верба во каузата и непоколебливата посветеност на Петрушевски го прават идеален избор да ја води организацијата.

На Петрушевски во управувањето со работењето на фондацијата му се придружуваат угледните членови во извршниот одбор: Гордан Калајџиев, Тони Дескоски, Гордана Лажетиќ, Горан Михајловски, Александар Тортевски, Јасна Бачовска Недиќ, Наташа Габер Дамјановска, Александар Марјановиќ. Нивната колективна експертиза и заедничка посветеност несомнено ќе придонесат за успехот на фондацијата во продолжувањето на наследството на Ѓорѓи Марјановиќ.

Фондацијата ќе има корист и од насоките и надзорот што ги обезбедуваат членовите на надзорниот одбор: Сашо Ќосев, Бранко Секуловски и Филип Марјановиќ. Нивните непроценливи придонеси и ревносен надзор ќе обезбедат фондацијата да работи со транспарентност и отчетност.

Димитар Панчевски, кому му е доверена улогата на секретар на фондацијата, ќе има витална улога во поддршката за непречено извршување на иницијативите на фондацијата.

Во духот на инклузивноста, Фондацијата Ѓорѓи Марјановиќ упатува отворена покана до сите добронамерни поединци кои ја споделуваат визијата и сакаат да придонесат во идните активности на фондацијата.