Search
Close this search box.

Промоција на збирката „Колумни“ на професорот Марјановиќ

Скопје, 18 октомври 2019 – Денес на Правниот факултет Јустинијан I при УКИМ на јавноста и беа претставени колумните на професорoт Марјановиќ, напишани за „Дневник“ во периодот од 1998 до 2006 година. Промотори на книгата беа г-дин Владимир Петрушевски Фили, претседателот на фондацијата, пензионираниот судија г-дин Бранко Секуловски, г-дин Александар Дамовски, еден од основачите на Дневник и г-дин Александар Марјановиќ, извршен директор на фондацијата.

Ова книжевно ремек дело, насловено како „Колумни“, содржи импресивна колекција од 329 колумни, кои опфаќаат три тома и надминуваат неверојатни 1000 страници. Важно е да се напомене дека книгата нема да се продава преку традиционални средства; наместо тоа, заинтересираните читатели можат да добијат копија со донација по свој избор.

Средствата генерирани преку овие донации ќе бидат насочени кон поддршка на потребите за образование и вработување на децата без родители и децата на самохрани родители. Фондацијата Ѓорѓи Марјановиќ има намера да го искористи овој приход за зајакнување на овие млади поединци, овозможувајќи им да постигнат финансиска независност и да придонесат Македонија да стане пристојно место за живеење.

Колумните на професорот Марјановиќ, познати по својата прониклива анализа и интелектуална длабочина, долго време ги пленеа читателите и го обликуваа јавниот дискурс. Со собирање на овие колумни во сеопфатна збирка, книгата има за цел да ги зачува и дисеминира вредните сознанија на професорот до пошироката публика, создавајќи трајно влијание врз општеството.

Читателите кои придонесуваат за оваа благородна кауза со добивање на примерок од „Колумни“ не само што ќе добијат пристап до непроценливо книжевно дело туку ќе придонесат и за подобрување на нивната заедница. Тоа е шанса да се промовира образованието, да се поддржат непривилегираните деца и да се отвори патот за порамноправно општество.

Промоцијата на книгата служеше како потсетник за моќта на идеите и потенцијалот да се постигне позитивна промена. Преку објавувањето на „Колумни“, професорот Марјановиќ и Фондацијата Ѓорѓи Марјановиќ негуваат култура на филантропија и интелектуален ангажман, инспирирајќи ги другите да придонесат за благосостојбата на своите сограѓани.