Search
Close this search box.

Чекор 1: Најавете се или создајте сметка на Google
За почеток, ќе треба да имате сметка на Google. Ако веќе имате, едноставно најавете се. Ако не, одете на страницата за создавање сметка на Google и следете ги упатствата за да ја креирате вашата сметка. Запомнете, вашата сметка на Google ќе служи како основа за вашиот канал на YouTube.

Чекор 2: Одете на YouTube и најавете се
Откако ќе ја поставите вашата сметка на Google, одете на YouTube со впишување „youtube.com“ во вашиот веб-прелистувач. Кликнете на копчето „Sign in“ што се наоѓа во горниот десен агол на страницата. Најавувањето на YouTube се врши со внесување на вашата вашата Gmail емаил адреса и лозинка.

Чекор 3: Пристапете до YouTube Studio
Откако ќе се најавите, кликнете на сликата на вашиот профил во горниот десен агол на почетната страница на YouTube. Ќе се појави паѓачко мени и треба да изберете „YouTube Studio“ од опциите. Ова ќе ве однесе до контролната табла на YouTube Studio, каде што ќе управувате со вашиот канал.

Чекор 4: Создадете канал
На левата страна на контролната табла на YouTube Studio, ќе најдете мени. Кликнете на „Settings (Поставки)“, потоа изберете „Канал“ и изберете „Креирај нов канал“. Внесете име за вашиот канал, кое треба да биде единствено и да ја одразува вашата содржина. Откако ќе го внесете името, кликнете на „Креирај“.

Чекор 5: Прилагодете го вашиот канал
Сега е време да го персонализирате вашиот канал. Кликнете на копчето „Прилагоди канал“ и ќе бидете однесени на страница каде што можете да поставите слика на профилот, да додадете опис на каналот и да го приспособите распоредот на вашиот канал. Одвојте време за да го направите визуелно привлечен и информативен.

Чекор 6: Потврдете го вашиот канал
За да ги отклучите дополнителните функции и да ја осигурате легитимноста на вашиот канал, важно е да го потврдите. Кликнете на опцијата „Settings“ во контролната табла на YouTube Studio, потоа изберете „Channel“ и „Status and Features“. Следете ги упатствата за да го потврдите вашиот канал користејќи го вашиот телефонски број.

Бонус материјал: видео туторијал (на англиски јазик)