Search
Close this search box.

Чекор 1: Инсталирајте ја апликацијата YouTube:
Погрижете се да ја имате инсталирано апликацијата YouTube на вашиот мобилен телефон. Можете да ја преземете од App Store (iOS) или Google Play Store (Android) ако веќе ја немате.

Чекор 2: Најавете се на вашата сметка на Google:
Отворете ја апликацијата YouTube и најавете се со вашата сметка на Google. Ако немате, креирајте сметка на Google или користете ја постоечката за да пристапите до вашиот канал на YouTube.

Чекор 3: Пристапете до вашиот канал на YouTube
Допрете на сликата на вашиот профил или на иконата на сметката во горниот десен агол на апликацијата YouTube. Од паѓачкото мени, изберете го вашиот канал на YouTube.

Чекор 4: Допрете на иконата „+“:
Побарајте го копчето „+“ што обично се наоѓа во долниот центар на интерфејсот на апликацијата YouTube. Допрете го за да започнете со процесот на поставување.

Чекор 5: Изберете го видеото за прикачување:
Ќе се отвори галеријата на вашиот телефон, прикажувајќи ги сите ваши видеа. Изберете го видеото што сакате да го поставите на вашиот канал на YouTube.

Чекор 6: Скратете и изменете (опционално):
Доколку е потребно, можете да го скратите видеото или да правите основни уредувања користејќи ги вградените алатки за уредување на апликацијата YouTube.

Чекор 7: Внесете детали за видеото
Пополнете ги потребните информации за вашето видео, како што се насловот, описот и поставките за приватност. Додајте релевантни ознаки за да им помогнете на гледачите лесно да ја најдат вашата содржина.

Чекор 8: Изберете Видливост на видео
Изберете дали сакате видеото да биде јавно (public), ненаведено (unlisted) или приватно (private). Јавните видеа се достапни за секого, приватните видеа се ограничени на одредени корисници што ги поканувате, а ненаведените видеа (unlisted) може да ги гледаат само оние со врската. Во нашиов случај потребно е да одберете unlisted.

Чекор 9: Додајте сликичка (thumbnail) за видео
Со истиот мобилен со кој го снимавте видеото направете уште една фотографија (како на примерот подолу) на која се гледа книгата за која станува збор.

Чекор 10: Потврдете ги сите детали:
Прегледајте ги сите детали што сте ги внеле за да се обезбеди точност и комплетност.

Чекор 11: Притиснете „Upload (Прикачи)“:
Откако ќе бидете задоволни со видеото и неговите поставки, допрете го копчето „Upload (Прикачи)“ за да започнете со поставување на вашето видео на вашиот канал на YouTube.

Бонус материјал: Видео туторијал (на англиски)