Search
Close this search box.

Како приказните нè поврзуваат и убедуваат: Oслободување на моќта на мозокот

Кога слушате приказна, без оглед на вашата возраст, ментално сте транспортирани во друго време и место – и кој не може да го искористи тоа во моментов?

„Сите го знаеме ова вкусно чувство да бидеме зафатени во светот на приказни“, вели Лиз Нили, која ја режира The Story Collider, непрофитна продукциска компанија која, во непандемични времиња, организира настани во живо исполнети со лични приказни за науката. „Заборавате на вашата околина“, вели таа, „и целосно сте потопени“.

Во зависност од приказната што ја читате, гледате или слушате, вашите дланки може да почнат да се потат, откриваат научниците. Ќе трепкате побрзо, а срцето може да ви трепери или да прескокне. Изразите на лицето ви се менуваат, а мускулите над веѓите ќе реагираат на зборовите – уште еден знак дека сте вклучени.

Растечкиот дел од науката за мозокот нуди уште повеќе увид во она што се крие зад овие искуства.

На функционалните МРИ скенови, многу различни области на мозокот светнуваат кога некој слуша наратив, вели Нили – не само мрежите вклучени во обработката на јазикот, туку и другите нервни кола. Една студија на слушатели покажа дека мозочните мрежи кои ги обработуваат емоциите што произлегуваат од звуците – заедно со областите вклучени во движењето – се активирани, особено за време на емотивните делови од приказната.

Како што слушате како се одвива приказната, вашите мозочни бранови всушност почнуваат да се синхронизираат со оние на раскажувачот, вели Ури Хасон, професор по психологија и невронаука на Универзитетот Принстон. Кога тој и неговиот истражувачки тим ја снимиле активноста на мозокот кај две лица додека едната личност раскажувала приказна, а другата слушала, откриле дека колку е поголемо разбирањето на слушателот, толку поблиску шемите на мозочните бранови ги пресликуваат оние на раскажувачот.

Се чини дека се вклучени мозочните региони кои вршат сложена обработка на информации, објаснува Хасон: „Се обидувам да го направам вашиот мозок сличен на мојот во области кои навистина го доловуваат значењето, ситуацијата, шемата – контекстот на светот.

Други научници открија интересна активност во деловите на мозокот вклучени во правењето предвидувања. Кога читаме, се активираат мозочните мрежи вклучени во дешифрирањето – или замислувањето – на мотивите на друго лице и областите вклучени во погодувањето што ќе се случи следно, вели Нили. Замислувањето што ги тера другите луѓе – што се храни со нашите предвидувања – ни помага да ја видиме ситуацијата од различни перспективи. Може дури и да ги префрли нашите основни верувања, вели Нили, кога „ќе се вратиме од светот на приказната во редовен живот“.

Слушателите, пак, може да продолжат да размислуваат за приказната и да разговараат со другите за неа, вели таа, што ја зајакнува меморијата и, со текот на времето, може да доведе до поширока промена во ставовите.

Различни формати на информации – списоци на факти, да речеме или графикони – можеби се подобро прилагодени за различни ситуации, велат истражувачите, но приказните имаат особено силно влијание врз нашите ставови и однесување.

Во контекст на здравствената заштита, на пример, луѓето имаат поголема веројатност да го променат својот животен стил кога ќе видат лик со кој се идентификуваат како ја прави истата промена, забележува Мелани Грин, професорка по комуникација на Универзитетот во Бафало, која ја проучува моќта на наративното, вклучително и во комуникација лекар-пациент. Анегдотите можат да ги направат здравствените совети лично важни за пациентот, открива таа. Кога ќе слушнете или читате за некого со кој се идентификувате со кој се занимавал со медитација, на пример, можеби е поголема веројатноста дека самите ќе се држите до неа.

Приказните можат да ги променат и пошироките ставови, вели Грин – како нашите ставови за односите, политиката или околината. Пораките кои се чувствуваат како команди – дури и добри совети од пријател – не се секогаш добро примени. Ако се чувствувате како да ве туркаат во агол, поголема е веројатноста да се вратите назад. Но, ако некој ви раскаже приказна за времето кога и тие морале да ја прекинат болната врска, на пример, информациите веројатно ќе наидат помалку како предавање, а повеќе како лична вистина.

Нили ги користеше овие ефекти за да ги промени перцепциите за науката и научниците во нејзината работа со Story Collider. „Се обидуваме да ги земеме сите – сите различни луѓе и перспективи – да ги поставиме на сцената и да слушнеме како е навистина животот во науката“, вели таа.

Солидните информации во која било форма се добри, вели Грин. „Но, тоа не е нужно доволно. Живописна, емотивна приказна „може да даде дополнителен поттик за да се чувствува пореално или поважно“. Ако ги погледнете времињата кога нечии верувања биле променети, вели таа, тоа е често поради приказна што „го погодува во срцето“.

Оваа приказна е адаптирана од епизода од научниот подкаст „Краток бран“ на НПР