Search
Close this search box.

Паметни телефони – помош или пречка?

Мобилните паметни телефони сега се норма во нашето општество и се повеќе се користат секојдневно од нашите деца и адолесценти. Бидејќи паметните телефони ни обезбедуваат удобен персонален компјутер и постојано се зголемуваат во нивниот капацитет и функционалност, тие станаа непроценлива алатка без која чувствуваме дека повеќе не можеме да живееме, па дури и да го напуштиме домот. Тие ни дозволуваат да пристапиме на интернет, да проследуваме медиуми, да фотографираме и видеа и да се поврземе со луѓе ширум светот преку текст, телефонски повик или видео. За нашите деца и тинејџери во оваа генерација, тоа отвори сосема нов начин да се одржуваат контакти со пријателите и да бидат во тек со најновите трендови, меѓутоа, бидејќи децата се повеќе поминуваат повеќе време на своите телефони и навидум стануваат „зависни“ од оваа технологија, постои зголемена загриженост меѓу воспитувачите и родителите за потенцијалното влијание врз развојот, расположението и анксиозноста.

Како да знаете дали вашето дете прекумерно користи паметни телефони?

Упатствата на австралиското Министерство за здравство препорачуваат децата на возраст од 5 до 17 години да поминуваат не повеќе од 2 часа дневно на екраните за слободно време – ова вклучува ТВ, уреди за игри, iPad и паметни телефони (и е одвоено од времето на екранот потребно за едукација употреба). Многу истражувања покажаа дека децата и тинејџерите во Австралија поминуваат значително повеќе време секој ден на екраните што се користат за одмор. Корисно е да барате знаци на однесување кои можат да утврдат дали користењето на паметниот телефон на вашето дете е проблематично. Прекумерната употреба на паметни телефони може да доведе до тоа вашето дете да ги запостави другите важни аспекти од животот, пред да ги користи своите телефони. Може да се забележи дека тие почнуваат да претпочитаат да останат во затворени простории и не сакаат да излезат надвор, да спортуваат или да комуницираат со пријателите. Може да забележите и промена во нивните интеракции дома и тие може да се изолираат во својата соба, наместо да поминуваат време во заеднички семејни области. Друг знак за прекумерна употреба на паметни телефони е влошувањето на нивните оценки на училиште. Ова е многу честа појава кај децата и адолесцентите кога употребата на паметни телефони станува прекумерна (Herrero et al., 2019). Може да забележите и промена во расположението на вашето дете ако поминува премногу време на телефонот. Тие можат да станат многу повлечени, раздразливи или да станат лути, па дури и огорчени на членовите на своето семејство. Нивното расположение може да варира и ова може да биде многу тешко за вас, како родител, да се обидете точно да одредите што ги предизвикува овие промени во однесувањето (Chu et al., 2020; De-Sola Gutiérrez et al., 2016; Kiss et al, 2020 ). 

Слика

Кои се некои работи што можете да ги направите за да помогнете?

Ако ги забележите овие типови на однесување од вашето дете, постојат стратегии кои можат да помогнат. Првично може да изгледа како добра идеја да им се одземе паметниот телефон или драстично да се намалат часовите поминати на нивните паметни телефони со значително ограничување на пристапот. Иако ова може да изгледа како добра стратегија на почетокот, најверојатно ќе добиете некои непријателски повратни информации од вашето дете во врска со ова. Може да слушнете коментари, како „сега не можам да разговарам со моите пријатели“ или, „Јас ќе бидам непопуларниот“, бидејќи се плашат дека таквите постапки можат да влијаат на нивните социјални можности и на тоа како тие се перцепирани од другите . Тие, исто така, може да станат огорчени од вас, па дури и да покажат повеќе спротивставено однесување, што ќе резултира со семеен конфликт. Кога употребата е значително намалена, често детето или адолесцентите претходно се потпираат на својот уред, резултира со некои симптоми на повлекување, како што се раздразливост, а некои велат дека дури и почнуваат да слушаат известувања од нивните паметни телефони кога немало (Rodríguez-García et. al 2020) (Zhang, et al, 2020) (Li & Lin, 2019).Тоа е затоа што прекумерната употреба на паметни телефони е поврзана со зависничко однесување и загриженост што се забележува кај луѓето со зависност од дрога и алкохол (Li & Lin, 2019). Иако ефектите можеби не се толку штетни, истите стратегии се применуваат за да му помогнат на вашето дете да ја регулира употребата на паметни телефони на одржлив начин.

Еве неколку корисни совети кои можат да ви помогнат да го тргнете вашето дете од телефон без да ве „мрази“ поради тоа:

 1. Ограничувања околу времето и времетраењето на екранот и почитување на соодветните ограничувања.
 2. Исклучување на известувањата, бидејќи тие се физички знаци што ве наведуваат да го проверите телефонот и да ја „храните зависноста“.
 3. Држете го паметниот телефон на растојание кога ги правите домашните задачи или за време на оброците, бидејќи физичката близина сама по себе е знак.
 4. Погрижете се околината и распоредот околу вашето дете да бидат стимулирачки, бидејќи нестимулирачките средини делуваат како претходник за проверка на однесувањето за да се избегне досадата.
 5. Обезбедете краткорочни награди за намалена употреба, на пр. социјално излегување со пријател.
 6. Следете ја сопствена употреба како родители бидејќи силно влијаеме на моделите на социјализација и однесување на нашите деца. Како таква, конзистентноста околу правилата за користење на паметни телефони во домаќинството кај децата и нивните родители може да ги направи колективно одговорни за постигнување на целта за однесувањето на паметните телефони.
 7. Поттикнете алтернативни активности (на пр. активна игра, тимски спортови, закажани активности).

Одговорна употреба на паметен телефон:

Поставете јасни граници за децата и адолесцентите околу соодветната употреба

Еве предлози за ограничувањата на паметните телефони на вашето дете:

Што: вашето дете мора да одговара на повици и пораки, и му е дозволено да го користи својот паметен телефон за да контактира со пријателите и да слуша музика. Не смеат да ги користат своите паметни телефони за преземање филмови. Онаму каде што е соодветно на возраста, тие мора да побараат дозвола за преземање нови апликации, вклучително и социјалните медиуми.

Каде: Можат да ги користат своите паметни телефони на пат до училиште или во јавен превоз, но кога се дома или на училиште, тој мора да остане во нивната чанта.

Кога: Дозволено е користење во текот на денот или попладне по наставата, но не помеѓу 21 часот и 7 часот наутро.

Еве предлози за употреба на паметни телефони во домаќинството:

 1. Не се користи за време на семејните оброци.
 2. Нема паметни телефони во спалните соби на вашето дете по договореното време во вечерните часови.
 3. Паметните телефони се полнат во заеднички простор за домаќинството.
 4. Паметен телефон не се држи за време на семејните разговори.

Обезбедете безбедност и почитувајте ги другите кога го користите паметниот телефон:

 1. Проверете дали профилите на социјалните мрежи се приватни.
 2. Проверете дали паметниот телефон има игла за заклучување.
 3. Не внесувајте никакви лични податоци, како датум на раѓање, име, адреса или информации за идентификација на интернет.
 4. Прифатете ги само пријателите кои ги познавате лице в лице.
 5. Знајте кои телефонски апликации користат услуги за локација и исклучете го непотребното следење за да бидете сигурни дека вашето дете ќе може да го следат или контактираат блиски или непознати контакти.

Додека паметните телефони можат да предизвикаат стрес и конфликт меѓу родителите и децата, со некои јасни граници и семејни граници, можеме да продолжиме да ги користиме придобивките од оваа технологија на безбеден и одржлив начин. 

Подготвено од Petar Vuceta, BAPsych, GDipPsych