Search
Close this search box.

7 начини да ги поттикнете децата да читаат

Често се вели дека човек никогаш не може да има премногу знаење, особено кога се работи за книги. Читањето ги изложува луѓето на нови светови, култури и идеи и може да помогне да се подобрат академските перформанси. Овaa статија ќе истражи зошто децата треба да го сакаат читањето, придобивките од читањето и некои стратегии за читање што наставниците можат да ги користат за да им помогнат на своите ученици да развијат љубов кон читањето.

Значи, зошто децата треба да сакаат да читаат?

Picture by Freepik

Постојат многу причини зошто децата треба да сакаат да читаат. Книгите можат да ги одведат децата во авантури на различни места без да мора да ги напуштат своите домови, да ги научат за нови и возбудливи работи и да им помогнат да разберат и сочувствуваат со другите луѓе. Читањето, исто така, има изобилство од придобивки кои можат да го подобрат животот на децата и академски и емотивно.

Како читањето може да им користи на децата?

Image by <a href="https://www.freepik.com/free-photo/little-girl-reading-book-while-sitting-grass_5263659.htm#query=kid%20reading%20a%20book%20in%20park&position=8&from_view=search&track=ais">Freepik</a>

1. Ги подобрува академските перформанси

Една од најочигледните придобивки од читањето е подобрувањето на академските перформанси на детето. Истражувањата покажаа дека децата кои редовно читаат имаат подобри резултати на училиште од оние кои не читаат. Ова е веројатно затоа што читањето помага да се подобри вокабуларот на детето, вештините за разбирање и целокупното знаење.

2. Ја зголемува емоционалната интелигенција

Покрај подобрувањето на академските перформанси, читањето може да помогне и за зголемување на емоционалната интелигенција на детето. Децата кои често читаат подобро можат да ги разберат и сочувствуваат со другите, бидејќи се изложени на различни гледишта и перспективи.

3. Ја подобрува концентрацијата и меморијата

Друга придобивка од читањето е тоа што може да помогне да се подобри концентрацијата и меморијата на детето. Кога читаат, децата користат повеќе сетила (вид, звук, допир), што им помага да го вежбаат мозокот и да ја подобрат нивната способност да се фокусираат и да запомнат информации.

4. Го намалува стресот и анксиозноста

Конечно, читањето може да се користи и како форма на ослободување од стресот. Кога читаат децата, тие можат да побегнат од притисоците и грижите на нивниот секојдневен живот и да се релаксираат.

Сега кога знаеме некои од причините зошто децата треба да го сакаат читањето, ајде да истражиме некои стратегии што наставниците и родителите можат да ги користат за да им помогнат на своите ученици да развијат љубов кон читањето.

Топ стратегии за возбудување на децата за читање

1. Создадете средина погодна за читање

Еден од најдобрите начини да ги возбудите децата за читање е да создадете средина погодна за читање во вашата училница или во домот. Ова може да се направи со поставување пријатно катче за читање со перници и ќебиња, закачување шарени постери поврзани со книги и приказни и прикажување на омилените книги на децата низ собата.

2. Вклучете технологија

Инкорпорирањето технологијата е уште еден одличен начин да ги возбудите децата за читање. Сега има многу дигитални ресурси што наставниците можат да ги користат за да ги вклучат своите ученици во читањето, како што се е-книги, онлајн игри и апликации.

3. Читањето нека стане дел од вашата секојдневна рутина

Читањето нека биде дел од вашата секојдневна рутина така што секој ден ќе одвојувате време за децата да читаат самостојно или во друштво. Ова ќе помогне да се создаде љубов кон читањето кај децата бидејќи тие ќе почнат да го гледаат читањето како редовен и пријатен дел од нивниот ден.

4. Охрабрете ги децата да читаат гласно

Поттикнувањето на децата да читаат гласно е уште еден одличен начин да им помогнете да развијат љубов кон читањето. Кога читаат на глас, тие не само што ги практикуваат своите вештини за читање туку и развиваат самодоверба и флуентност. Покрај тоа, слушањето на другите како читаат може да биде и одличен начин да се вклучат во материјалот за читање.

5. Моделирајте ја љубовта кон читањето

Еден од најдобрите начини да им помогнете на децата да развијат љубов кон читањето е да ја моделирате љубовта кон читањето сами! Дозволете им да ве гледаат како читате од задоволство, да разговараат за вашите омилени книги и да споделат зошто сакате да читате. Кога децата ќе видат дека нивниот наставник или родител ужива во читањето, тие се со поголема веројатност самите да развијат љубов кон читањето.

6. Дозволете им на децата сами да ги изберат своите книги

Еден од најдобрите начини да ги возбудите децата за читање е да им дозволите сами да избираат книги. Кога децата можат да одберат книги што ги интересираат, поголема е веројатноста да бидат ангажирани и да сакаат да читаат.

7. Имајте трпение

Важно е да имате трпение кога работите на развивање интерес за читање. На некои деца може да им треба подолго време од другите за да развијат љубов кон читањето, но со време и напор, сите деца можат да научат да уживаат во оваа важна активност.