Search
Close this search box.

Важноста на читањето на вашите деца

Неспорно е дека вештините за читање на детето се важни за нивниот успех во училиштето, работата и животот воопшто. И, многу е можно да му помогнете да го обезбедите успехот на вашето дете со тоа што ќе му читате почнувајќи од многу рана возраст. Продолжете со читање за да дознаете повеќе за главните придобивки од читањето за децата и како читањето може да ги поддржи во иднина.

7 Придобивки од читањето за децата

Без разлика дали читате класичен роман или бајки пред спиење, читањето на глас на децата може значително да му користи на животот на вашето дете. Некои придобивки од читањето за децата вклучуваат:

 • Поддржан когнитивен развој
 • Подобрени јазични вештини
 • Подготовка за академски успех
 • Развивање на посебна врска со вашето дете
 • Зголемена концентрација и дисциплина
 • Подобрена имагинација и креативност
 • Негување доживотна љубов кон читањето

Поддржан когнитивен развој

Докажано е дека читањето на малите деца ги подобрува когнитивните вештини и помага во процесот на когнитивен развој. Когнитивниот развој е појава на способност за размислување и разбирање; тоа е „конструкција на мисловни процеси, вклучувајќи помнење, решавање проблеми и одлучување, од детството до адолесценцијата до зрелоста“. Тоа се однесува на тоа како едно лице го перцепира и размислува за својот свет преку области како што се обработка на информации, интелигенција, расудување, развој на јазикот, распон на внимание и меморија.

Кога ќе почнете да му читате гласно на вашето дете, тоа во суштина му обезбедува позадинско знаење за неговиот млад свет, што му помага да го разбере она што го гледа, слуша и чита. Според IRA/NAEYC „Тоа е говорот што го опкружува читањето што му дава моќ, помагајќи им на децата да го премостат она што е во приказната и нивните сопствени животи“, наместо само вокализацијата на зборовите. Воведувањето на читањето во животот на вашето мало дете и разговорите што тоа ќе ги поттикне, му помага да го разберат сопствениот живот, особено на млада возраст.

Оваа студија за раниот развој на мозокот објаснува „Во првите неколку години од животот, секоја секунда се формираат повеќе од 1 милион нови нервни врски“. Размислете за овој цитат од една студија за когнитивниот развој на малите деца како резултат на тоа што ќе им се чита на глас: „Дaвателот на грижа за деца чита на мало дете. И за неколку секунди, илјадници клетки во растечкиот мозок на овие деца реагираат. Некои мозочни клетки се „вклучени“, поттикнати од ова конкретно искуство. Многу постоечки врски меѓу мозочните клетки се зајакнати. Во исто време, се формираат нови мозочни клетки, додавајќи малку повеќе дефиниција и сложеност на сложената кола што ќе остане во голема мера на место до крајот на животот на овие деца“.

Затоа, колку повеќе возрасните им читаат гласно на своите деца, толку ќе расте нивниот вокабулар и толку повеќе ќе знаат и разбираат за светот и нивното место во него, помагајќи им на нивниот когнитивен развој и перцепција.

Подобрени јазични вештини

Секојдневното читање на малите деца, почнувајќи од детството, може да помогне во усвојувањето на јазикот, комуникациските вештини, социјалните вештини и вештините за описменување. Тоа е затоа што читањето на вашите деца во најраните месеци го стимулира делот од мозокот кој им овозможува да го разберат значењето на јазикот и помага да се изградат клучните јазични, писменост и социјални вештини.

Всушност, една неодамнешна студија за скенирање на мозокот покажа дека „читањето дома со деца од рана возраст е во силна корелација со активирањето на мозокот во области поврзани со визуелни слики и разбирање на значењето на јазикот“

Овие когнитивни вештини и вештини за критичко размислување се особено важни кога ќе се земе предвид дека, според Американската академија за педијатрија, повеќе од едно трето американско дете започнува во градинка без вештините што им се потребни да научат да читаат. Околу две третини од децата не знаат добро да читаат до крајот на трето одделение.

Понатаму, додека детето ќе може да се приклучи на вокабуларот и јазикот што го слуша околу него или неа, воведувањето на читањето во неговото аудитивно учење обезбедува уште една придобивка: го воведува јазикот на книгите кој се разликува од јазикот што се слуша во секојдневниот живот. Без разлика дали се работи за детска книга или класичен роман, јазикот на книгата е повеќе описен и има тенденција да користи повеќе формални граматички структури.

Подготовка за академски успех

Раното читање со вашето дете е вистинска можност еден на еден децата да комуницираат со своите родители и родителите да комуницираат со своите деца. Тоа им овозможува на децата да ги развијат своите вештини за вокабулар со изложување на нови зборови и вештини за слушање што ги развиваат од слушањето на некој што им чита, што стануваат од витално значење за нивниот академски успех.
Истражувањата покажаа дека „колку повеќе зборови има во јазичниот свет на детето, толку повеќе зборови ќе научат и колку се посилни неговите јазични вештини кога ќе стигнат во градинка, толку се поподготвени да можат да читаат и колку подобро читаат, толку е поголема веројатноста дека ќе завршат средно училиште“ (PBS.org).

Бројни студии покажаа дека учениците кои се изложени на читање пред предучилишна возраст имаат поголема веројатност да постигнат добри резултати кога ќе го достигнат нивниот период на формално образование. Според студијата завршена од Универзитетот во Мичиген, постојат пет вештини за рано читање кои се неопходни за развој. Тие се:

 1. Фонемичка свест – Способност да слушате, идентификувате и играте со поединечни звуци во изговорените зборови.
 2. Фоника – способност да ги поврзете буквите од пишаниот јазик со звуците на говорниот јазик.
 3. Вокабулар – Зборовите што децата треба да ги знаат за ефективно да комуницираат.
 4. Читање со разбирање – да се биде способен да се разбере и да се добие значење од прочитаното.
 5. Флуентност (усно читање) – Да се знае точно и брзо да се чита текстот.
  Додека децата ќе се сретнат со овие вештини за описменување и јазичен развој откако ќе стигнат до основно училиште и понатаму, можете да помогнете да го забрзаат нивниот успех во читањето читајќи им за време на детството и нивните рани детски години.
  Иако нема да можат да практикуваат флуентност или фоника во таа фаза, тие ќе добијат претходен вовед во фонетската свест, вокабуларот и читањето со разбирање, а сето тоа ќе ги подготви за успех додека растат и комуницираат со светот околу нив.

Развивање на посебна врска со вашето дете

Се подразбира дека редовното читање на вашето мало дете може да ви помогне да воспоставите посилна врска со него. Кога станува збор за децата, една од најважните работи што можете да ги направите за позитивно да влијаете на нивниот развој е да поминувате време со нив. Читањето на вашите деца дава одлична можност да организирате редовен, заеднички настан на кој можете да очекувате да поминувате време заедно. Со заедничко читање, вашето дете ќе има доверба и ќе очекува дека вие ќе бидете тука за него. Важноста на довербата кон малите деца не може да се прецени.

Читањето омилена книга на вашите деца не само што ви помага да се поврзете со нив, туку и на вашите деца им дава чувство на интимност и благосостојба. Ова чувство на интимност му помага на вашето дете да се чувствува блиску до вас, а чувствата на љубов и внимание поттикнуваат позитивен раст и развој.

Конкретно со бебињата, иако можеби нема да можат да разберат што им кажувате кога им читате, читањето на глас дава ниво на непроценливо негување и уверување. Многу малите бебиња сакаат да слушаат познати гласови, а читањето е совршен излез за да се создаде оваа врска.

На пошироко, понаучно ниво, односот родител-дете, негувањето на односите меѓу старателите и децата е она што поставува позитивен животен курс. Ако можете да читате на глас со вашето дете во предвидливо, закажано време кое одговара на секојдневните рутини на домот и училиштето, ќе можете да обезбедите нешто постојано што може да го очекува и веројатно дури и да го очекува со нетрпение.

Заедничкото читање на глас и заедничка активност ви дава вам и на вашето дете за што да разговарате, што пак го поддржува развојот на вештините за читање и пишување (според областите на развој на вокабуларот и читањето со разбирање споменати погоре). А по патот, заедничкото читање може да се искористи за да се разговара за искуства и прашања од реалниот живот. Детската книга може да обезбеди отскочна даска за значајни дискусии за многу различни теми кои можат дополнително да ги развијат вештините за критичко размислување на детето.

Во својата суштина, литературата е еден од најдобрите начини да им се помогне на децата да разберат нешто без нужно да мора да го искусат самите. Читањето на вашето дете помага да се изложат на сите видови теми и концепти, градејќи го разбирањето на нашите деца за човештвото и светот околу нив (ReadBrightly.com).

Зголемена концентрација и дисциплина

Воведувањето редовно време за читање во распоредот на вашето дете има уште една придобивка надвор од создавањето заедничко време: зголемена дисциплина и концентрација. Многу малите деца ретко седат мирни долго, и често е тешко да се натераат да се фокусираат. Но, кога ќе им воведете редовно читање на вашите деца, може да почнете да забележувате промена во однесувањето. Малите деца на почетокот може да се извиткаат и да се оддалечат за време на приказната, но на крајот ќе научат да останат на место додека трае книгата.

Според EarlyMoments.com, заедно со читањето со разбирање доаѓа „посилна самодисциплина, подолг распон на внимание и подобро задржување на меморијата, а сето тоа добро ќе му служи на вашето дете кога ќе дојде на училиште“.

Подобрена имагинација и креативност

Малите деца природно имаат капацитет да сонуваат за големи нешта и да ја користат својата имагинација. Читањето гласно на вашето дете му помага да ја искористи својата имагинација за да истражува луѓе, места, времиња и настани надвор од нивните сопствени искуства. Читањето како имагинативна активност може да ги отвори вратите за сите видови нови светови за вашето дете. Со проширување на имагинацијата на вашето дете, вашето дете е поверојатно да сонува за поголеми нешта и да дејствува креативно, што може да му користи на училиштето, работата и животот во иднина.

Негување доживотна љубов кон читањето

Според Џим Трелис, автор на бестселерот, Прирачникот за читање на глас: „Секогаш кога му читаме на детето, испраќаме порака за „задоволство“ до мозокот на детето… Можете дури и да ја наречете реклама, условувајќи го детето да ги поврзува книгите со задоволство“ (ReadAloud.org)
Оваа врска помеѓу читањето и „задоволството“ е клучна за успехот подоцна во животот. Како што вели тренерот за личен развој и говорник Брајан Трејси, вашата способност да го проширите вашиот ум и да се стремите кон доживотното учење е од клучно значење за вашиот успех – „Учењето е минималниот услов за успех на кое било поле“.

Читањето е клучот за доживотното учење, и ако можете да ја всадите љубовта кон читањето на рана возраст, тогаш сигурно ќе следи посветеност на доживотното учење. Читањето на глас ги претставува книгите како извори на пријатни, вредни и возбудливи искуства. Децата кои ги ценат книгите се мотивирани сами да читаат и најверојатно ќе продолжат да практикуваат самостојно читање во текот на остатокот од својот живот.

Кога станува збор за читање за вашите деца, придобивките за животот на вашето дете се многу подалеку од развојот на блиска врска со нив, иако тоа е секако една од нив. Читањето на глас за децата е навистина најважната активност за градење на овие разбирања и вештини суштински за успех во читањето што вашето дете ќе ги носи со себе во текот на целиот свој живот.