Search
Close this search box.

4-те најдобри методи на кои лидерите можат да го зголемат читањето

silhouette of man

Има многу причини зошто изреката „лидерите се читатели“ е позната поговорка. Луѓето како Бил Гејтс, Опра и многу други се плодни читатели на кои читањето им е приоритет и кои покрај динамичниот начин на живот.

За лидерите, читањето обезбедува ментални придобивки и информации што им овозможуваат да бидат во тек со нивната индустрија. Тие исто така ги подобруваат нивните лидерски вештини и способности за критичко размислување. Читањето книги од други лидери од минатото или современото време, исто така, делува како форма на менторство.

Може да се извлечат многу вредни лекции од автобиографите и приказните на лидерите и од извештаите на големите бизниси.

Не треба да се фокусирате само на деловната содржина. Читањето литература, хумористична содржина или која било друга тема за оваа година. Го вежба умот и создава емпатија. Ова се работи кои работат за подобро лидерство.

Мојот последен аргумент за читањето како главна лидерска навика е дека тоа може да биде многу мотивирачко. Во зависност од содржината што ја читате, можете да ја подобрите вашата продуктивност и да ја пронајдете издржливоста што ви е потребна за да ги поминете вашите претприемачки борби. Сфаќам дека обидите и триумфите на другите луѓе служат како корисни точки на допир кога се соочувам со моите предизвици.

Значи, може некој да ги подобри вашите вештини за читање за да го направите најдоброто од книгите? Еве ги моите совети.

1. Чувајте пенкало при рака

Можете да апсорбирате повеќе од она што сте го прочитале ако веднаш запишете неколку белешки додека читате. Ако читате хартиена книга, повелете и обезличете ја со чкртаници, пишани белешки и со подвлекување и истакнување на идеите што ве сметаат за важни.

Додека читате од читач на е-книги, ако имате бележник и пенкало во близина е корисно да го чкртате она што го мислите. Читањето е ментална активност. Кога правите белешки со дудлање или пишување, вклучувате повеќе од вашиот ум и го подобрувате вашето разбирање за концептите во книгата.

Друг плус е што следниот пат кога ќе ја земете вашата книга, гледањето во вашите белешки ќе ве потсети на најважните концепти што сте ги нашле. Нема да мора да започнете одново или да ја барате содржината што ја сакате.

2. Не го прескокнувајте воведот или фуснотите

Многу луѓе сакаат да се нурнат во месото на книгата без да ги надминат деловите како воведот или фуснотите. Овие места честопати даваат корисен контекст и мотивација што може да ви помогне да добиете повеќе од материјалот што го читате. Разбирањето зошто е напишана книга и добивањето преглед на нејзиното значење ви помага да ја разберете содржината и да го цените материјалот повеќе.

3. Создадете хигиена за читање

Ако ви е тешко да се фокусирате на книга или на долга статија долго време, тогаш практикувањето на „хигиена за читање“ ќе ви помогне да станете подобар читател. Во суштина, треба да создадете добра средина за читање и да изградите навики кои го поддржуваат читањето долго време. Еве неколку хигиенски совети за читање:

  • Закажете време за читање исто како што би правеле за состанок или состанок. Одвојувањето на еден час дневно пред да заспиете е одличен начин да го смирите и опуштите умот. Тивката вечер создава одлична средина за читање иако раните утра се исто така пријатни. Ќе се ставите во рамка на умот што овозможува подобар сон
  • Целосно избегнувајте ги социјалните мрежи додека читате. Да го имате телефонот покрај вас е сигурен начин да се одвлечете и да изгубите трага од она што сте го читале. Мора да најдете каде сте застанале и да продолжите со вашиот претходен циклус на мисли може да биде фрустрирачки и да ве оддалечи од читањето.
  • Поставете цел за вашето читање. Може да читате одредено време или да одлучите да завршите цело поглавје или две. Создавањето цел гарантира дека сте фокусирани и напредувате кон завршувањето на вашата книга

Можете да креирате свои методи за хигиена за читање со одредување посебно време или создавање физичка средина која вклучува нежна музика и светла. Погрижете се редовно да ги следите истите практики за читањето да стане позната рутина.

4. Весник

Вежбањето за она што сте го прочитале се разликува од правењето белешки и чкртаници. Предлагам слободно пишување на неколку страници за да ги ставите вашите мисли на хартија откако ќе завршите со читањето. Овде пишувате нон-стоп и дозволувате вашите мисли да течат за одредено време. Поставете тајмер од 10 до 20 минути и продолжете да пишувате додека не се исклучи тајмерот.

Ќе видите како се појавуваат сознанија и идеи кои го поврзуваат она што сте го прочитале со искуствата во вашиот живот.

Заклучок

Читањето е критична навика за секој лидер. Користете ги идеите што ги презентирав овде за да ја зголемите вашата навика за читање. Ќе можете да добиете повеќе од она што го читате и да ги подобрите вашите лидерски способности.

SYED BALKHI